Selecteer een pagina

Heb jij het ook te druk om te ontspannen?

Ik krijg als coach vaak te horen: ‘Ik wil graag  meer rust in mijn leven, maar ik heb er geen tijd voor!’ In tijden van stress, vermoeidheid en overbelasting is rust erg belangrijk. Je weet dat wel, maar je gunt jezelf er geen tijd voor. ‘Eerst nog even dit afmaken en dan neem ik pauze.’ Jaja…

Herkenbaar? Met dit stappenplan merk je dat rust toelaten weinig tijd kost. En je kan het meteen toepassen tijdens het lezen!

 

Stap 1: Stop!

Stop met waar je mee bezig bent. Soms letterlijk: zet de tv uit bijvoorbeeld. Maar stoppen is ook mentaal stoppen. Je gedachten even laten voor wat ze zijn. Neem afstand van je gedachten. Zie ze langskomen als wolken aan de hemel, maar ga er niet in mee.

 

Stap 2: Adem!

Breng je aandacht naar je adem. Check hoe je adem nu is: rustig/onrustig, diep/ondiep, regelmatig/onregelmatig, hoog/laag enz. Je hoeft niets te veranderen, je adem hoeft niet gestuurd. Je observeert je adem. Meer is niet nodig. Je brengt jezelf hiermee in het nu.

 

Stap 3: Wees je bewust van je lichaam

Breng je aandacht naar je schouders. Laat je schouders zakken. Leg je handen in je schoot als dat mogelijk is. Voel hoe je zit of voel hoe je staat. Contact met het lichaam is essentieel om jezelf te verbinden met het nu.

 

Stap 4: Wees mild!

Misschien merk je tijdens stap 1 tot en met 3 dat je streng bent voor jezelf. Je wil ontspannen en je vindt dat je dat dan maar meteen moet kunnen. Het hoofd wil vaak sneller dan het lichaam. Je schiet snel in het jezelf veroordelen (waarom zijn mijn schouders zo gespannen, ik moet me ook niet zo druk maken). Wees daarom mild voor jezelf. Realiseer je dat je door deze blog te lezen al tijd hebt genomen voor jezelf. Geef jezelf daarvoor een compliment in plaats van een afstraffing!

 

Stap 5: Handel met aandacht

Nu is het tijd om te bedenken hoe je verder gaat. Wat is goed voor jou op dit moment? Heb je behoefte aan een korte pauze? Even een ommetje maken voordat je verder gaat met je administratie? Of vervolg je je werkzaamheden op dezelfde plek, met dezelfde mensen maar neem je jezelf voor regelmatig op je adem te letten?

Het leuke van dit stappenplan is dat je het ongemerkt kan toepassen. Tijdens een vergadering, een familiebezoek, wachtend op de trein. Niemand heeft in de gaten dat je intussen bezig bent met goed voor jezelf zorgen!

Hoe is het nu met je? 

Nog meer rust ervaren? Vraag een korte oefening aan!