Selecteer een pagina

Herken je dat?
Dat je best wel weet dat het niet helemaal lekker met je gaat. En als je heel eerlijk bent: eigenlijk is dat al een tijdje zo. Dat je misschien best wel een beetje baalt van je werk en dat het thuis ook niet echt lekker loopt. Daarbij heb je nog last van wat lichamelijke klachten. Allemaal niet heel ernstig, maar toch. Je weet niet goed wat er met je is. Je zit niet zo lekker in je vel.

Na wat doelloos staren naar de Facebook-berichten van mensen die het allemaal geweldig voor elkaar hebben, besluit je maar eens op internet te surfen. Daar kom je al gauw allerlei tips en dingen tegen die je zou kunnen doen om je wat beter te voelen. Je scrolt erlangs, zucht wat, wordt al moe van de gedachte dat je het ook nog allemaal moet uitvoeren en denkt stiekem: misschien gaat het vanzelf wel over.
En daar hebben we meteen al het eerste excuus te pakken!

1. Wat vanzelf gekomen is, gaat ook vanzelf weer over
Dat is zeker waar voor veel dingen: als je je gestoten hebt en je hebt een wond aan je knie, dan gaat die vanzelf over ja. Daar hoef en kan je niet zoveel aan doen. Als je je al een tijdje wat minder goed voelt en je eigenlijk geen echte reden hebt om je slecht te voelen, dan is het tijd om eens goed in de spiegel te kijken. Natuurlijk, het gaat vast ooit over. Maar wat nou als je er zelf ook iets aan zou kunnen doen? Iets eenvoudigs?

2. Ik kan het heus wel zelf
Soms wil je nog weleens een goede vriendin raadplegen en durf je wel wat los te laten van hoe je je nou eigenlijk echt voelt. Maar zodra het aankomt op ‘hulp zoeken’ dan treedt er een mechanisme in werking dat ik het ‘ikkezellufdoen-syndroom’ noem. Leuk voor kleine kinderen en ook best schattig om te zien als ze verwoede pogingen doen om iets te leren wat ze niet zonder hulp kunnen. Maar als je inmiddels al lang volwassen bent…..

3. Ik heb die tips niet nodig, die zijn te simpel voor woorden
Ja, dat kan je denken. En soms is het ook te simpel voor woorden. Dat je aandacht hebt voor je ademhaling en daar snel goede resultaten mee kan behalen, is best eenvoudig. Maar het werkt wel!

4. Ik heb het veel te druk om aan mezelf te werken
Drukte is geen excuus, drukte is vaak de oorzaak van het niet lekker in je vel zitten. Natuurlijk is het heerlijk om veel om handen te hebben, te weten dat je voor iemand moet zorgen en dat je meetelt in de maatschappij. Als je er (onbewust) vanuit gaat dat je de drukte nodig hebt om niet naar jezelf te hoeven kijken, dan wordt het tricky. Dan kom je vroeg of laat in een draaikolk terecht. Daarbij: het druk hebben is meestal niet de echte oorzaak. Er zijn mensen die het razendruk hebben en toch happy met zichzelf zijn. Als je het druk hebt en daar diep van binnen best een beetje knettergek van wordt, dan is het interessant om eens op onderzoek te gaan. Wat zijn je gedachten als je het druk hebt? Wat fluister je jezelf in? Zijn dat lieve woordjes of straf je jezelf af?

5. Ik kan er niks aan doen dat…
… er gillende kinderen in de tuin spelen, dat mijn baas niet empathisch is, dat mijn man mij niet begrijpt, dat ik zoveel uur moet werken enz. Nee. Soms kan je er ook niks aan doen en dan kan je zomaar ontstemd raken. Maar…je zal er toch echt zelf mee moeten leren dealen. En dat kan confronterend zijn. Wijzen naar een ander. Een oorzaak vinden voor je ellende, zodat jezelf buiten schot blijft. Zeg eens eerlijk: doe jij dat ook weleens?

6. Als we allemaal laten zien hoe het echt met ons gaat, dan wordt het een deprimerende boel in de wereld
Helemaal mee eens! Er zijn veel mensen die zich onbehaaglijk voelen, ongelukkig, ontevreden maar naar buiten toe een groot masker opzetten. Daardoor lijkt het aan de buitenkant fantastisch te gaan, maar diep van binnen schuurt er iets. Hoe mooi zou het zijn als we authentiek durven zijn? Als we oprecht durven zeggen: ‘Het gaat even niet zo goed nu’ waarop de ander reageert met: Kan ik wat voor je doen? Als we kunnen en durven laten zien dat we kwetsbaar zijn. Gewoon omdat we mens zijn. Zou de wereld er dan juist niet mooier uit gaan zien?

En nu?

Dusse… no excuses anymore! Pak jezelf beet en kijk waar jij jezelf in kan verbeteren. Ik help je graag hierbij. Daarom geef ik je een piepkleine oefening die je iedere dag kan gebruiken om toch een heel klein beetje wel aan jezelf te werken. Vul daarvoor het contactformulier in, dan stuur ik het je toe. 

Herken jij jezelf stiekem ergens in? Ben je getriggerd door dit blog?Laat hieronder een reactie achter, dat zou ik erg leuk vinden!

Heb het goed!