Selecteer een pagina

Zinderende hitte. We worden er de komende dagen op getrakteerd. Althans, dat zijn de voorspellingen. Voor de één een kwelling, voor de ander een zegen. Tref jij al voorbereidingen? Of laat je de hitte gewoon op je af komen? Hoe ga jij ermee om? En…. wat zegt dat over jou?

Omarmen of wegduwen?

Aan het weer kunnen we niet zo veel doen. Dat is deze dagen knap lastig als jij een hekel hebt aan warmte. Hoe reageer je dan? Ga je mopperen en zuchten (‘Waarom is het in dit land nou altijd alles of niets’, ‘Waarom is het nou uitgerekend zo heet als ik moet werken’)? Kom je in verweer ook al weet je diep van binnen wel dat klagen geen enkele zin heeft? Je bent niet de enige! Het is een automatisch reactiepatroon: wat we niet leuk vinden, ontwijken we en moet zo snel mogelijk uit de weg geruimd worden. We willen de nare ervaring wegduwen.

Lijden = pijn x verzet

Je reactie is te vertalen naar de formule Lijden = pijn x verzet (lijden is pijn keer verzet). Die komt er  op neer dat hoe meer je je verzet tegen vervelende dingen (pijn) hoe groter het lijden wordt. Voorbeeld: De hitte vind je ondraaglijk (pijn) en die geef je het cijfer 10. Omdat je de hitte niet wil voelen, ga je je verzetten. Ook voor het verzetten geef je het cijfer 10. Vul je deze getallen in in de formule en dan kom je op 100 = 10 x 10.  Als je geen liefhebber bent van de zomer en je volop tegen de hitte verzet, dan lijd je dus behoorlijk (100).

Nieuwe bril

Hoe zou het zijn als je eens besluit om je niet meer te verzetten? Om open te staan voor de dingen die je tegenkomt en die volledig te ondergaan? Met alle ongemakken die daarbij horen? En nee, dat is geen zelfkastijding. Ik geef je namelijk een tool die wonderen verricht: Ik daag je uit om alle onprettige ervaringen namelijk eens door een andere bril te bekijken. De bril van mildheid en vriendelijkheid. Mild naar de ervaring kijken als zijnde een ervaring. Vriendelijk naar de ervaring kijken en zien dat het maar een ervaring is. Dat heet mindful omgaan met onprettige dingen. Het enige wat je doet, is je verzet zo laag mogelijk houden.  Zo houd jij je hoofd koel!

Veel plezier de komende dagen!

Wil je meer weten over hoe jij met onprettige ervaringen kan omgaan? Boek een gratis intake (kan ook telefonisch of via Skype)!