Selecteer een pagina

Leuk hè, vakantie? Lekker een tijdje niks doen of juist heel sportief bezig zijn. De tijd voor elkaar nemen. Eens wat anders eten en drinken. Niet vroeg hoeven opstaan. Maar voordat het zover is…. Extra inkopen doen, kampeerspullen checken, zorgen dat er iemand op het huis past, koffer inpakken. Het is nog best een gedoe en dat kan vakantiestress opleveren. Zeker als jij degene bent die het meest regelt. Zelf kom ik dan altijd op een punt dat ik denk: als iemand nu zou zeggen: het gaat niet door dan weet ik niet eens of ik dat erg zou vinden ; ) Gelukkig duurt dat maar heel even, maar het geeft wel aan dat het georganiseer en geplan dan te veel van het goede is.

Hoe ga je met vakantiestress om?

Wat mij altijd helpt is heel eenvoudig maar absoluut doeltreffend:

Doe één ding tegelijk

Vakantiestress ontstaat vaak door multitasken. Nog even een mailtje beantwoorden en intussen met je partner bespreken of het vuilnis al is buiten gezet.  Het is veel rustiger in je hoofd als je besluit om 1 ding aan te pakken en daarna pas het volgende te gaan doen. En nee, dit kost geen extra tijd. Het levert je tijd op! Er is allang bewezen dat ons brein niet gelukkig wordt van veel dingen tegelijk doen.

Doe wat je doet met aandacht

Besteed aandacht aan de taak die je doet. Moet je iets schoonmaken? Wees dan met je aandacht bij het schoonmaken. En dus niet intussen in gedachten alweer met iets anders bezig zijn. Dit doen we vooral met klusjes die we saai of stomvervelend vinden. We vluchten dan in onze gedachten, maar per saldo levert dat niks op. Met je aandacht in het nu zijn, is de meest rustige staat van zijn. Overigens betekent dat niet dat je alles ineens heel traag hoeft te doen. Hou gewoon je eigen tempo aan, maar blijf er bij met je gedachten!

Wees mild voor jezelf

Als je bovenstaande tips in praktijk brengt, dan kom je ongetwijfeld alweer snel je oude patroon tegen. Wees daarin zacht voor jezelf. Veroordeel jezelf niet. Als je merkt dat je weer druk bezig bent in je hoofd, spreek jezelf dan mild toe. Zeg vriendelijk tegen jezelf dat je nu weer terug gaat met je aandacht naar datgene wat je aan het doen bent. Oefening baart kunst!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie plaatst. Fijne vakantie!