Selecteer een pagina

Geniet van je vakantie!

Het is weer vakantietijd dus mogen we er weer op uit. We hebben een leuke bestemming uitgezocht of we gaan juist op de bonnefooi. We willen genieten van onze vrijheid en we willen ontspannen. Weg van de stress. Even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. ‘Geniet ervan!’, roepen we elkaar toe.

Prikkels

Als je in het dagelijks leven altijd ‘up and running’ bent, dan is het verrekte lastig om ineens alles los te laten ‘omdat het nu eenmaal vakantie is’. Je overgeven aan het natuurlijke ritme van de dag kan een hele uitdaging zijn als je normaal in een strak patroon leeft. Ons overbelaste brein gaat zich al snel vervelen. Het vraagt zich af hoe je dat gaat doen, dat genieten. En of dat niet erg saai is. Wat moet je eigenlijk met die zeeën van tijd? Het brein wil gevoed worden met prikkels, want dat is het gewend in ons dagelijks bestaan. Het lijkt soms net een zeurend kind. Je zou kunnen zeggen dat wij wel met vakantie willen, maar dat ons brein nog niet zover is.

In plaats van wat minder naar ons zeurende brein te luisteren, geven we het wat het vraagt: prikkels. En dus willen we ‘alles uit onze vakantie halen’. Veel zien en beleven. Met mooie verhalen thuiskomen. Want stilstand is achteruitgang, denken we. Dus worden er veel activiteiten gedaan, de kinderen worden de hele dag vermaakt door het animatieteam en de dagen zitten vol met dingen die beslist gezien moeten worden. De foto’s van onze activiteiten plaatsen we meteen op Facebook of Instagram. We denken dat we genieten. Begrijp me niet verkeerd: lekker bezig zijn in je vakantie is geweldig. Ik ben er dus ook niet op uit om je tot een luie vakantie aan te zetten. Wat ik me wel afvraag is: mòeten we niet teveel op vakantie? Hebben we al die prikkels echt nodig? Mogen we van onszelf nog een beetje aanlummelen (zonder smartphone)?  En… kunnen we dat nog?

Aanlummelen….hoe doe je dat?

Ja, dat kunnen we nog. Daar ben ik van overtuigd. Het kost misschien een klein beetje inspanning. Maar het resultaat is er. Het is heel eenvoudig: Kies iets uit je omgeving wat je prettig vindt om naar te kijken. Bijvoorbeeld een vlinder die van bloem naar bloem vliegt. Volg de vlinder met al je aandacht. Neem de kleuren in je op. Zie de beweging van de bloemen. De beweging van de vleugels. Voel de wind op je wangen. Wees je bewust van je adem. Wees je bewust van de plek waar je zit of staat. Voel je voeten op de grond. Merk op welk gevoel je erbij hebt. Als er gedachten opkomen, dan besteed je daar geen aandacht aan, dat wil zeggen dat je niet meegaat in het verhaal. Je ziet ze slechts als gedachten. Je doet niks anders dan dit ‘registreren’.

Op deze manier kijken kinderen naar de wereld: open en nieuwsgierig. Hoe is het om weer even op die manier de wereld te bekijken? Kan je je ervoor openstellen? Kon je ervan genieten? Ik ben benieuwd naar je reactie! Hieronder kan je die plaatsen. Ik kijk ernaar uit! Deze oefening kan je overal doen en op elk moment. Handig voor als je ergens in de rij staat van een spetterende activiteit bijvoorbeeld. Of in de file. Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren. Fijne vakantie!