Selecteer een pagina

Wij blijven in Nederland 

Als mensen aan mij vragen waar wij naar toe gaan op vakantie, dan begin ik van binnen al te gniffelen. Ik weet namelijk wat de reactie is als ik met een stalen gezicht vertel dat wij naar Zuid-Limburg gaan. De vraagsteller brengt zijn gezicht direct in de plooi en zegt dan heel beleefd: nou, dat is toch ook leuk? Of: nou dat is toch niet erg? Ik heb me weleens afgevraagd of dat komt door de manier waarop ik antwoord geef. Misschien is er iets meelijwekkends in mijn toon. Of iets verontschuldigends. Maar man en kind ervaren precies hetzelfde. Alsof je niet helemaal meetelt als je in Nederland blijft. 

Ik vind dat wel grappig. We zijn zo overvoerd met mooie bestemmingen en verre reizen dat we bijna vergeten dat dat niet eens nodig is om innerlijk tot rust te komen en plezier te hebben.  

Vroeger

Ik had de luxe om in mijn kindertijd al vele malen met vakantie te gaan naar het buitenland. Dat was in een tijd waarin het nog helemaal niet zo gebruikelijk was om naar verre landen als Frankrijk en Spanje af te reizen met de auto. We reden ’s nachts door en airco in de auto daar had nog nooit iemand van gehoord. We bleven met onze lijven plakken aan de skaileren bekleding terwijl vader achter het stuur menig zwaar shaggie wegpafte. Ja, dat waren andere tijden.  

Wat ik daarbij meegekregen heb van met name mijn moeder (sorry, pap), is dat dat allemaal niet vanzelfsprekend was. Dat wij dit konden, daar moesten we dankbaar en vooral tevreden mee zijn. Niet dat ze dat hardop de hele dag zei, maar ze gaf dat gewoon aan ons door vanuit elke vezel in haar lijf.  

Vakantie in Nederland

Tevredenheid….dankbaarheid….het lijken soms woorden uit de lang vervlogen tijd die ik hierboven schetste. Het zette me wel aan het denken. Ik vind het ook heerlijk om een reis naar de zon te maken. Ik hou van luxe. Kamperen zal je mij niet snel zien doen. Toch zette de vraag: waar ga jij heen met vakantie me steeds op dat spoor van tevreden zijn. Ik bedacht me: Ja, wij blijven met vakantie in Nederland en ik ben daar tevreden mee. Ik ben oprecht blij dat we met vakantie gaan en kunnenIk ben tevreden met onze bestemming. We hebben er zin in!

De sleutel is: waar je ook bent, als je er met je bewuste aandacht bent, dan beleef je alles anders. Intenser. Verrassender. Zelfs als het regent. Ook als is dat laatste voor mij, eerlijk is eerlijk, best een uitdaging…… 

Dus

En toch…. het is wel zo. Dus of je nou thuisblijft, in Nederland met vakantie gaat of naar een verre bestemming gaat: kijk om je heen, zet je zintuigen open, adem en dan gaat het genieten helemaal vanzelf! En met de innerlijke rust en het plezier komt het dan ook wel goed.  Aandacht is de sleutel tot alles. En dat geldt niet alleen als je op reis bent. Maar daarover een andere keer meer! 

Fijne vakantie!