Selecteer een pagina

Ik ben net terug van een heerlijke vakantie in Zuid-Limburg. Prachtige omgeving, veel te doen en te zien en ook nog prima weer. Kortom: genoten! Eén van onze activiteiten was het Blote Voeten Park in Brunssum, waar je een parcours van 4 km aflegt. Dat doe je, zoals je wel kunt raden, volledig op je blote voeten. Je wordt over bospaden geleid waar de grond soms nat en soms droog is. Er zijn stukken waar je door een bak grind moet lopen, of door dennenappels, schapenvacht en ook stukken waar je balancerend boven het water hangt. Hoogtepunt is het modderbad waar je tot boven je knieën (ik dan) in de modder zakt. Heerlijk!

Behalve dat is er o.a. een labyrint, een boomhoroscoop en een spreukenbos. Daar hangen allemaal spreuken aan de bomen gespijkerd. Voor wie mij een beetje kent: ik ben gek op spreuken dus ik was daar niet weg te slaan. Eentje sprak mij bijzonder aan: Haast is vaak zonde van de tijd. Deze spreuk zette mij aan het denken.

Tijd besparen

Op vakantie heb je geen haast (tenminste, ik niet) maar ik ken het haasten heel goed. Ik weet ook waarom ik graag haast heb: door iets heel snel te doen, denk ik dat ik tijd bespaar. Vooral bij minder leuke klussen denk ik dat ik dan meer tijd overhoud voor leuke dingen. Rustig boodschappen doen lijkt langzamer te gaan dan even snel door de supermarkt te racen. Natuurlijk is dat niet zo. Ja, je bent misschien ietsje sneller maar je beleeft het boodschappen doen dan volledig op de automatische piloot. Je bent niet meer in het moment aanwezig. Daardoor voel je je minder verbonden met de wereld om je heen en met jezelf. Je verknoeit dan dus eigenlijk gewoon je tijd.

Is haasten mindful?

Het past prachtig in de mindfulnessgedachte: doe alles wat je doet met aandacht. Dat is overigens iets anders dan alles superlangzaam doen. Sommige mensen denken dat mindfulness betekent dat je vertraagt en dus nooit meer mag haasten. Dat is gelukkig niet waar! Soms kan het namelijk heel handig zijn om te versnellen. Als je een trein moet halen bijvoorbeeld of iets af moet maken. Ooit zei één van mijn mindfulnessleraren: Je mag je best haasten, maar wees je bewust dat je je haast. Een subtiel maar zeer essentieel verschil!

Dus als je in het vervolg moet opschieten, denk er dan aan dat met bewuste aandacht te doen. Gewoon, door ervan doordrongen te zijn dat je aan het versnellen bent. Je zal merken dat je het dan heel anders beleeft. En ik vermoed dat je je minder vaak gaat haasten omdat je het nut er niet meer zo van inziet. Succes!

P.S. Wil je ook leren hoe je met meer aandacht kan leven, zodat je minder gehaast en dus rustiger door het leven gaat? Kom eens naar een Mindful Moments avond of ochtend. Dan kan je proeven wat mindfulness voor jou kan betekenen. In november start ik weer met een mindfulnesstraining van meerdere weken!

Nee, ik heb geen aandelen maar hier vind je de link naar het Blote Voeten Park: https://blotevoetenpark.nl/nl