Selecteer een pagina

Ik heb geen tijd

‘Heee Lydia, vertel eens over wat je zoal doet in jouw praktijk?’ Deze vraag krijg ik geregeld. Natuurlijk beantwoord ik hem met liefde. Ik vertel graag over mindfulness en andere dingen die ik doe om mensen te helpen in hun kracht te komen. De rust in zichzelf te vinden. Hoe fijn ik het vind om daar een schakel in te zijn. Nadat er met interesse geluisterd is, wordt door de toehoorder vaak de volgende zin uitgesproken: ‘Klinkt goed, dat zou ook echt iets voor mij kunnen zijn, MAAR… (en dan komt het): Ik heb geen tijd. Als ik het weer wat rustiger krijg, dan kom ik bij je terug.’

Soms weet ik niet hoe ik moet reageren. Ik wil mezelf niet opdringen. Ik wil niet overkomen als iemand die zichzelf of haar praktijk zo nodig moet verkopen. Maar toch schuurt het ergens. In mijn oren klinkt het ongeveer zo: ‘Ik ben de laatste tijd zo verschrikkelijk moe. Ik ben echt bijna uitgeput. Ik heb het ook zo druk. Het zou goed voor me zijn als ik wat eerder naar bed zou gaan, zodat ik langer kan slapen. Dan zou ik weer tot rust komen en daardoor alles beter aankunnen. Ik denk dat ik dat zeker ga doen. ALS IK HET WEER WAT RUSTIGER HEB.’

Huh? Ik begrijp dat niet. Je hebt een probleem, er is een oplossing maar je besluit die oplossing pas in te zetten op het moment dat je meer tijd hebt. Dat klinkt paradoxaal. Je wil toch juist leren omgaan met je probleem? Liever vandaag dan morgen?

Bewustzijn

Mindfulness gaat niet over tijd. Het gaat over BEWUSTZIJN. En dat kost nauwelijks tijd. Het is niet iets wat je jezelf moet aanleren, het is een natuurlijke staat van zijn. Je bent met je aandacht in het moment. Net zoals jij nu. Je leest dit, je bent met je aandacht bij wat je leest en als je je verder niet laat afleiden door jengelende kinderen, je telefoon of de buren dan ben je volledig in het moment. Je kan het nog wat uitbreiden door terwijl je leest je ook ergens bewust te zijn van je lichaam. Bijvoorbeeld door je bewust te zijn dat je op een stoel zit. Je rug tegen de rugleuning voelen. Je voeten op de grond voelen. Dat hoeft geen uren te duren, dat kan je direct ervaren. Begrijp je wat ik bedoel?

Een half uur per dag

Mindfulness is niet ingewikkeld. Het ingewikkeldste is om jezelf eraan te herinneren om het te doen. En omdat je daar wel wat stimulans bij kan gebruiken (een mens is immers gauw afgeleid), is een training een slimme zet. Dan leer je op een gestructureerde manier mindfulness toe te passen in je dagelijks leven. Je ontdekt wat jouw stressvalkuilen zijn en hoe je daarmee kan omgaan. Je leert jezelf beter kennen, op een dieper niveau, en je weet daardoor beter wat je nodig hebt om een gelukkig(er) mens te zijn. Je leert de magie van het hier en nu kennen.

En ja, dat kost je elke dag wat gerichte oefentijd. Omdat het weliswaar iets natuurlijks is, maar omdat we er soms zo ver vanaf gedreven zijn. Het kost een half uur per dag. Net zolang als het 8-uur-journaal duurt. Of de tijd die je op Facebook doorbrengt (per dagdeel ; )). Dus… geen tijd of geen prioriteit?

En als je echt, echt, echt geen tijd hebt: begin dan toch vandaag. Met oefeningetjes zoals ik hierboven uitlegde om bewustzijn te oefenen. Bijvoorbeeld tijdens het tanden poetsen. Het traplopen. Het wachten bij een stoplicht. Succes!

P.s. In november start ik weer een mindfulnesstraining. Liever eerst eens kennismaken met mij en mindfulness? Op 21 september en 12 oktober geef ik een gratis Mindful Mini Retreat samen met Nancy v.d. Hoek van Body, Mind&Being. Check mijn Facebookpagina: https://www.facebook.com/praktijkzielsveel/