Selecteer een pagina

Helemaal jezelf zijn

Het lijkt zo eenvoudig: zijn wie je bent. Toch worstelen veel mensen daarmee. Soms lijken we niet te weten wie we eigenlijk zijn. Soms roept het regelrecht angst op  We kennen namelijk ook allemaal wel de kwetsingen als je wel je maskers laat zakken. Er is moed voor nodig om jezelf te zijn. Daarom smul ik van de belevenissen van de familie Meiland in hun Chateau. Wat je ook van dit tv-programma vindt, over één ding kunnen we het eens zijn: gastheer Martien Meiland is bijzonder. De maniertjes, de uitspraken, de handbewegingen, de toon waarop hij spreekt, de gilletjes …. Het is bepaald geen ‘standaardman’ en dat maakt hem in mijn ogen ook zo leuk.

Iemand die puur is, die alleen maar kan zijn zoals hij nou eenmaal is. En er ook weinig moeite voor doet om zich anders voor te doen. Het roept bij mij bewondering en ook verlangen op. Want hij doet wat ik diep van binnen ook wil: helemaal 100% mezelf zijn. In alle omstandigheden. Dus ook als je uitgelachen of bespot wordt.

Hoe praat jij tegen jezelf?

Wat maakt nou dat ‘jezelf zijn’ een uitdaging kan zijn? Dat komt door angst voor afwijzing bijvoorbeeld. Wij mensen willen graag bij ‘de groep’ horen. Als je er niet bij hoort, voelt dat onveilig. In je hoofd huist een innerlijke commentator die de hele dag door alles wat je doet en denkt van commentaar voorziet. Een mooie graadmeter voor je zelfacceptatie is je bewust te zijn van de manier waarop er van binnen gecommuniceerd wordt. Is jouw commentator vriendelijk? Of juist veroordelend? En op welke toon praat de commentator? Opbouwend of afbrekend? Is de stem zacht of wordt er misschien geschreeuwd? Vindt die stem jou goed genoeg? En….luister jij naar die stem?

Paradox

Soms (vaak?) is het beter om de innerlijke commentator te negeren, vooral als er negatieve dingen gezegd worden. Je kan tegen die stem zeggen: bedankt voor de tip, maar ik ga het toch anders doen. Je hebt altijd een keuze: de kritiek serieus nemen of langs je heen laten gaan. Het zijn ingesleten gedachte- en reactiepatronen die vernietigend werken. Je bewust zijn van de stem in jezelf is al een eerste stap. De paradox is dat wanneer JIJ jezelf goed genoeg vindt, de buitenwereld je als vanzelf ook goed genoeg vindt. Martien laat dat zien. Hij wordt immers door half Nederland in de armen gesloten door ‘alleen maar’ zichzelf te zijn. En dat vind ik prachtig!

Wil je weten hoe jij meer jezelf wordt?

Als er nog wat te verbeteren valt voor je, is mindfulness een mooie en zachte manier om je zelfacceptatie te verhogen. Mindfulness helpt je om liefdevoller en vriendelijker met jezelf om te gaan.  In november start er weer een training waarin daar volop aandacht voor is. Wil je niet zo lang wachten? Op 12 oktober geef ik een GRATIS workshop in samenwerking met Nancy vd Hoek van Body, Mind&Being. Een prachtige combinatie van mindfulness en ademen. Aanmelden op https://www.nancyvanderhoek.nl/planning-rooster/