Selecteer een pagina

Een ontmoeting die mijn leven veranderde

Onlangs gebeurde het weer. Iemand vroeg wat ik nou eigenlijk deed in mijn praktijk en ik vertelde enthousiast over mindfulness en mediteren. Ik vertelde dat ik het mooi vind om te zien hoe mensen kunnen groeien door een reis naar binnen te maken. Bijna direct was de reactie: ’Ik vind het heel interessant wat je doet. Ik heb het zelf ook zo druk en soms weet ik gewoon niet hoe ik daarmee moet omgaan. Ooit kom ik graag een keertje bij je. Maar…. (en nu komt het) eerst moet ik het wat rustiger hebben.’

In eerste instantie moet ik dan altijd even glimlachen. Bovenstaande reactie had een paar jaar geleden ook van mij kunnen zijn. Ik zag soms door de bomen het bos niet meer en was in mijn hoofd veel bezig met wat er allemaal nog moest. Mediteren of tijd voor mezelf? Nou, nu even niet. Daar ben ik nu te onrustig voor. Ik zag de noodzaak ook niet zo. Eerst maar eens even uit de drukte zijn. En stilzitten als ik het heel druk heb? Dat leek me niet de oplossing. Ik wilde wel rust, hoor. Natuurlijk. Maar dan graag een beetje snel en met niet al te veel moeite.

Een experiment

Totdat ik iemand ontmoette die (net als ik toen) een drukke baan had. Ze werkte in de zorg, ze had veel verantwoordelijkheden en het werk was intensief. Een nuchtere vrouw. Absoluut geen zweverig type. Ze vertelde mij dat ze 3 maanden daarvoor was begonnen met dagelijks te mediteren. Gewoon iedere dag een kwartier zitten. Soms deed ze een begeleide meditatie en soms deed ze een meditatie ‘op zichzelf’ waarbij ze zich dan bijvoorbeeld alleen maar op haar adem richtte. Ik viel bijna van mijn stoel. Een kwartier???? Dat leek mij onmogelijk. Helemaal toen ze erbij zei dat ze daarvoor iedere dag een kwartier eerder opstond. Ik keek haar aan en vroeg me af of ze gek was geworden.

Nee, dat was ze niet. Ze vertelde daarna namelijk wat het met haar deed. Haar werk was nog steeds druk, maar ze merkte dat ze zich er minder door liet meeslepen.  Ze kwam met voorbeelden waarbij ze in vergaderingen veel rustiger reageerde. In gesprekken kon ze veel beter bij zichzelf blijven en haar eigen mening op een respectvolle manier duidelijk maken. Ze voelde zich veel sterker, rustiger en meer in balans. Daardoor kon het werk haar niet meer zo van haar stuk brengen zoals het voorheen deed. En dat al na 3 maanden!

Dat wilde ik ook! Ik nam ter plekke het besluit om ook eens 3 maanden lang iedere dag te mediteren. Bij wijze van experiment. Wat had ik te verliezen? Bovendien: ik mocht er van mezelf na 3 maanden ook gewoon weer mee stoppen. Ik was benieuwd of ik na deze periode ook veranderingen zou merken bij mezelf. Dat gebeurde! Ik voelde me ruimer, beter in mijn vel, rustiger en ook op mijn werk kon ik steeds makkelijker afstand houden en mezelf er niet meer zo in verliezen. Was het mediteren makkelijk? Soms wel, soms niet. Als ik het zwaar vond dan hield ik mezelf voor dat ik het gewoon moest proberen omdat ik anders nooit resultaten zou kunnen behalen.

Neverending story

Ik ben na die ontmoeting begonnen en er nooit meer mee gestopt. Sterker nog, ik heb ontdekt dat het een basisbehoefte van mij is. Ik mediteer nog iedere dag. Iedere dag? Nou, nee. Soms komt het er echt niet van en soms heb ik er gewoon helemaal geen zin in. Weet je hoe lang ik dat volhoud? Vier dagen. Dat is het maximum voor mij. Na die dagen merk ik dat ik ineens minder lekker in mijn vel zit. Ik ga snauwen en ik heb minder plezier in de dingen die ik doe. Ik ga dan overal problemen zien of moeilijk doen over dingen. Ik weet dan: O ja, weer even het mediteren oppakken.

Dus: geen tijd? Nee, dat smoesje vertel ik mezelf niet meer. Niet het juiste moment? Nee, juist als ik het druk heb, is het het perfecte moment om zelfs wat langer te mediteren. Geheel in lijn met een Indiaas gezegde: ‘Heb je geen tijd om te mediteren? Mediteer dan twee keer zo lang!’

P.s. En hoe is het met jou? Nieuwsgierig geworden naar mediteren? Het is heel fijn om het in een groep te kunnen doen. Je versterkt elkaar dan en dat is makkelijker om je aandacht erbij te houden. Wees welkom!

Leuk als je een reactie achterlaat onder mijn blog!