Selecteer een pagina
Ik ben gek op quotes. Ik heb overal in huis spreuken hangen die mij inspireren. Soms tot irritatie van de rest van het gezin, maar nou ja. Jammer dan. Ik ben fan van een kalender die ik onlangs voor mijn verjaardag kreeg: Mindful leven. Voor iedere dag een leuke spreuk. Vandaag (1 januari 2020) stond er dit: ‘Mindfulness kan met één woord worden omschreven: opletten.’ Goh. Ik ben zo vaak bezig met uitleggen wat mindfulness is en wat je eraan hebt. Ik kom er nooit zo goed uit. Al gauw heb ik het gevoel dat de toehoorder me wat glazig aankijkt en denkt: tja. Het zal wel, maar wat bedoel je nou eigenlijk?

‘Mindfulness is in één woord: opletten.’ Zo simpel kan het dus zijn. Als je bewust bezig bent met wat dan ook, dan krijg je een andere ervaring. Dat kan in iets zitten als de was ophangen. Niet mijn favoriete klus. De neiging is er om het dan maar even snel te doen, ondertussen aan andere dingen denkend. Als ik het echter met aandacht (oplettend) doe, dan beleef ik het totaal anders. Dan ga ik heus niet gillend van geluk verder met de was, maar het lijkt dan wel net alsof het allemaal niet zo’n vervelend werkje is. Ik voel, zie, hoor, ruik de handelingen anders. Vergelijkbaar met de rozijnoefening uit de mindfulnesstraining. En daarmee bombardeer ik was ophangen dus eigenlijk tot een meditatief werkje.

De quote op mijn kalender gaat nog verder: ‘Zodra je je bewust bent van wat je aan het doen bent, heb je ook de macht om dat te veranderen.’ Dit kan ik alleen maar beamen. Iedere activiteit, hoe klein ook, kan je gebruiken als oefenmateriaal om je bewust te worden. En als je je iets bewust wordt, kan je ook een andere keuze maken. Niet door de was niet meer op te hangen, maar door het met een andere intentie te doen. Daarmee verander je dus je ervaring. En dat maakt een groot en essentieel verschil!

Voor 2020 neem ik me voor om van nog meer handelingen een bewust moment te maken. Door met mijn aandacht bij de taak te blijven. En dus niet te multitasken. Hoe is dat bij jou? Herken je hier iets van? Wat neem jij jezelf voor? Leuk als je hieronder een reactie wil plaatsen. Zo inspireren we elkaar!