Selecteer een pagina

Naar je lichaam luisteren

Hoe vaak zeg ik dat niet tegen mijn klanten: ‘Luister naar je lichaam. Maak er contact mee. Neem het serieus. Anders gaat het zijn eigen weg.’ Afgelopen weken werd ik zelf geconfronteerd met een haperend lichaam. Ik had hard gewerkt. Meer dan me lief was, maar er was op dit moment geen andere keuze. Toch hield ik het goed vol en zorgde ik goed voor mijn lijf. Dacht ik.

Toen de voorjaarsvakantie aanbrak, brak ik ook. Mijn lichaam gaf allerlei signalen dat ik nu niks anders kon dan rust nemen. Dat was natuurlijk ook wat ik graag wilde; rust nemen. Maar niet op deze manier. Een paar dagen bracht ik in bed door. Inderdaad, lekker rustig, maar ik had me mijn vakantie anders voorgesteld. Ik zal je geen opsomming geven van al mijn klachten, maar eentje wil ik niet onvermeld laten: ik raakte mijn stem kwijt.

Frustratie

Mijn stem. Mijn communicatiemiddel. Mijn expressiegereedschap. De eerste paar dagen was ik er nog van overtuigd dat het morgen vast weer veel beter zou gaan. En dat ik dan alsnog leuke dingen kon doen in mijn vakantie. Maar na 5 dagen zat er nog niet veel verbetering in. Leuke dingen moest ik laten schieten. Afspraken afzeggen. Dit zou nog weleens langer kunnen duren dan me lief was. Niet kunnen praten is heel frustrerend. Soms wil je deelnemen aan een gesprek, maar niemand hoort je. Je wil even je moeder opbellen om te feliciteren met haar verjaardag, maar dat gaat niet. Ik werd er een beetje moedeloos van. En ook een beetje eenzaam.

Waarom?

Waarom gebeurde dit in hemelsnaam? Wat is de diepere betekenis van niet kunnen praten? Communiceren hoort bij het keelchakra. Een chakra is een energiepunt in je lichaam dat zorgt voor doorstroming en verspreiding van de energie. Het keelchakra staat in verbinding met het hartchakra. Kan je zeggen wat je op je hart hebt? Dan is de doorstroming in deze chakra’s goed. Bij mij liep het dus even niet zo soepel. Ongetwijfeld waren er wel eerder signalen dat het niet de goede kant op ging, maar ik luisterde niet goed naar mijn lichaam. Omdat ik merkte dat mijn stem niet op korte termijn terug zou komen, ging ik me dingen afvragen.

Geen toeval

Ik realiseerde me heel langzaam dat het geen toeval was dat ik niks kon zeggen. Wat wilde mijn lichaam mij duidelijk maken? Hoe was het met de communicatie met mezelf? Stukje bij beetje kwam het besef dat ik beter zou kunnen gaan luisteren. Niet naar anderen dit keer, maar naar mezelf. Oprecht luisteren. Te vaak ben ik met anderen bezig geweest en gaf ik anderen voorrang. Nu werd het noodzakelijk om tijd te maken voor mezelf. Er kwamen indringende vragen voorbij als: Doe je wat je wil doen, waarom doe je wat je doet, hoeveel energie kost het je? Ondanks dat er weinig geluid uit mij kwam, was er veel interne communicatie. Dat leverde interessante inzichten op. Afwegingen maken, kiezen, improviseren, richting bepalen. Het kwam allemaal voorbij.

Daarnaast ontdekte ik nog iets. De tijd waarin wij leven heeft als voordeel dat er altijd (ook zonder stem) communicatie mogelijk is. Mailen, appen, reageren op Facebook. Het kan allemaal. Daarom kan ik ook dit blog schrijven en merkt niemand dat ik nog steeds niet goed kan praten. Maar bijna 2 weken zonder (krachtige) stem heeft mij laten ervaren dat een stem zoveel toevoegt aan communicatie. Je eigen geluid is heel persoonlijk en uniek. Je kan met je stem de communicatie maken of breken. Ik was daar nooit zo bewust mee bezig. Niet zo bewust als nu. Ik heb de waarde ingezien van een stem. En dan kan er toch iets van berusting komen dat ik deze inzichten verkregen heb.

Mindful stemgebruik

Vanaf nu wil ik nog beter naar mijn lichaam luisteren. Onder andere door me bewuster te zijn van mijn stem. Mindful stemgebruik, wat zoveel betekent als: wees je bewust van wat je zegt en van hoe je het zegt. Niet alleen tegen anderen, maar vooral ook tegen jezelf. Dat inzicht hebben de boeddhisten al heel lang geleden ontdekt en doorgegeven. ‘Juist spreken’ noemen ze dat. Het is één van de pijlers van het 8-voudige pad dat je bewandelt als je beter wil omgaan met ongemak in je leven. Voor mij was dit een ‘les’ op dit hobbelige pad: ‘Luister naar je lichaam en…neem de signalen serieus, ook als het even niet zo goed uitkomt.’

Luister jij goed naar je lichaam? Of zou dat best wat beter kunnen? Laat het weten onder mijn blog. Je kunt een reactie hieronder plaatsen. Meer weten over mindfulness en omgaan met lastige dingen in het leven? Ik help je graag! Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. https://ziels-veel.nl/contact/