Selecteer een pagina

Mediteren voor de ontspanning?

Over mediteren bestaan veel misverstanden. De belangrijkste is wel dat je het doet om te ontspannen. Vaak zie je plaatjes van mensen die in de lotushouding zitten op een rustige plek in de natuur. Het lijkt dan of iemand totale rust in het hoofd en lijf ervaart. Dat ziet er heel verleidelijk uit. Dus creëren we omstandigheden die daarop lijken. We kopen een kussentje, zoeken een rustige plek, sluiten de ogen en gaan beginnen.  Als je met die verwachting aan mediteren begint, dan kan dat nog weleens tegenvallen.

Ontspanning is geen doel

Bij meditatie gaat het niet om ontspanning te vinden. Als je dat zoekt, dan kan je net zo goed naar een sauna gaan, je laten masseren of naar mooie muziek luisteren. Daar is allemaal niks mis mee. Het is heel belangrijk om tijd voor je zelf te hebben en om te ontspannen. Mediteren gaat echter een laagje dieper.

Het gaat bij meditatie om bewuste aandacht. Voor wie een mindfulnesstraining heeft gedaan: denk maar aan de rozijnoefening. Die hebben we op de mindfulle manier gegeten, bewust van alle zintuigen. Daardoor heb je ontdekt dat als je iets met bewuste aandacht doet, je ervaring anders wordt. Intenser. Er valt meer te ontdekken aan een rozijn dan je in eerste instantie dacht. Je gaat je anders verhouden tot die ervaring. En dat is dus wat anders dan een rozijn eten omdat je hem zo lekker vindt.

Waarom zou je dan mediteren?

Voorbeeld: Je neemt je voor om dagelijks 20 minuten te mediteren. In die tijd let je op de adem. De volledige in- en de volledige uitademing. Steeds weer. Na een tijdje (en dat kan al na 3 ademhalingen!) merk je dat je aandacht ergens anders was. Op dat moment breng je jezelf liefdevol en zonder verwijten weer terug naar de ademhaling. Dat is de oefening. Simpele techniek, maar het resultaat kan diepgaand zijn.

Op de eerste plaats krijg je meer zicht op waar je dan eigenlijk met je aandacht was (bijvoorbeeld in het verleden of juist in de toekomst). Ten tweede word je je bewuster van wat er gebeurt in je lijf. Als ik in gedachten ben, heb ik dan nog contact met mijn lichaam? En wat vertelt mijn lijf me? Ten derde krijg je meer contact met je gevoel: hoe voel ik mezelf als ik erachter kom dat ik afgedwaald was? Ben ik dan vriendelijk naar mezelf of brand ik mezelf af? Kortom: je leert jezelf beter kennen. We denken vaak dat we onszelf goed kennen, maar als je echt de zoektocht aangaat, dan blijkt er nog veel te ontdekken!

Zelfonderzoek

Jezelf leren kennen heeft veel voordelen. Als je beter weet wie je bent, weet je beter wat er bij je past. Dan ga je daar ook naar handelen. Stapje voor stapje je leven aanpassen. Dit vraagt uiteraard oefening en training. De techniek is dus: aandachtig aanwezig zijn. Als je gaat ontspannen of je doet een meditatie om in slaap te vallen, dan ben je dus niet aandachtig aanwezig. Dan ben je afwezig. En dat is zoiets als de rozijn eten omdat je hem zo lekker vindt. Nogmaals: niks mis mee, maar het is echt iets anders.

Dus: 

Van mediteren kan je heel ontspannen raken. Maar dat is niet meer dan een prettig bij-effect. Mediteren confronteert je met jezelf. Je bent in onderzoek.  Mediteren helpt je om in het nu te zijn. En om dat ‘nu’ te aanvaarden. Helemaal zoals het is. En dat is echt niet altijd gemakkelijk, maar wat mij betreft wel de moeite waard.

 

Wil je ook eens mediteren onder begeleiding? Op 25 september geef ik een workshop Kickstart Naar Innerlijke Rust waarin we mediteren en nog veel meer leuke dingen doen. Meer info? https://ziels-veel.nl/kickstart-naar-innerlijke-rust/